מתלמידה אלמונית בבית הספר למשחק – לזמרת המצליחה ביותר בישראל
שנות השמונים: פריצת הדרך
ריטה החלה את דרכה המוזיקלית בלהקה צבאית, בהרכב “צה”ל 80”. במסגרת שירותה, הופיעה עם מוזיקאי צעיר בשם רמי קליינשטיין תחת הכותרת – “רמי וריטה“. באחת ההופעות במהלך מלחמת לבנון הראשונה, נכח רוני בראון – אז סמנכ”ל חברת CBS – והוקסם מההופעה המרעננת של האמנים הצעירים, והזמין אותם לשיר בפסקול הסרט “הפנימייה”. אחרי שחרורה, בשנת 1982, ריטה החלה את לימודיה בבית הספר למשחק “בית צבי”. ריטה מספרת: “אלה היו שלוש שנים אינטנסיביות מאוד, אך הן תרמו המון לעיצובי כאמנית”. במהלך הלימודים, ובעקבות עבודתם המוצלחת, ב-1985 הוחלט כי ריטה וקלינשטיין, אשר נחשבו לתגליות מרעננות בשוק המוזיקה הצעיר, יעמדו במרכזה של חברת תקליטים חדשה – “הליקון”. הוא – ילד פלא מקומי, היא – קול נדיר ואישיות בימתית יוצאת דופן.
בגידה: ציפור עם ז’קט צהוב
בסוף 1985 יצא שירה הראשון של ריטה לרדיו – “בגידה“: לחן של קלינשטיין למילותיה של יעל טבת. בשיר הושקעו מעל 120 שעות אולפן. “בגידה” זינק ישירות לראש מצעדי הפזמונים בכל תחנות הרדיו, שמר על ההישג במשך יותר מחודשיים וצבר אין ספור השמעות, הישג חסר תקדים באותה עת, בייחוד לזמרת אלמונית כריטה – שעוד הייתה אז תלמידה בבית הספר למשחק. זו הייתה הפעם הראשונה שהקהל הישראלי הרחב נחשף ליכולותיה הקוליות המרשימות של ריטה.
אחרי “בגידה”, יצא לרדיו השיר “אהובת הספן” – לחן נוסף של קלינשטיין למילותיו של יאיר לפיד. גם הוא זכה להצלחה רבה ונחשב עד היום לאחד משיריה האהובים ביותר.
ב-1986, נישאת על גל ההצלחה של שיריה הראשונים, הוזמנה ריטה להשתתף בתחרות הקדם אירוויזיון. השיר הנבחר: “שביל הבריחה”, לחן של קלינשטיין למילותיה של מיכל ברנט. הופעתה הבלתי נשכחת בתחרות הפכה אותה בן לילה לכוכבת המדוברת ביותר בישראל – איש לא יכול היה להישאר אדיש לפרפורמרית האדירה בעלת הקול הייחודי.
האלבום הראשון – השיא הראשון
באותה שנה יצא אלבום הבכורה שלה, הנושא את שמה – “ריטה” – ורשם הישג חסר תקדים שנשמר עד היום כאלבום הבכורה הנמכר ביותר בישראל. האלבום, אשר הופק בהשקעה חסרת תקדים, הביא עמו בשורה חדשה בתפיסת העבודה ובהפקה המוזיקלית, שהולידו איכות צליל בסטנדרטים בין-לאומיים. רמי קלינשטיין הפיק את האלבום מוזיקלית, בסיועם של ראובן שפירא ונאור דיין, וגם הלחין ועיבד את מרבית השירים. ריטה עצמה כתבה מילים לשלושה שירים מתוך האלבום – “עבד של הזמן“, “אוספת כאבי הישנים” ו”לך“. שיר נוסף שבלט באלבום זה היה “הכניסיני תחת כנפך” למילותיו של חיים נחמן ביאליק, בלחן עממי. האלבום הגיע למעמד היוקרתי של פלטינה משולשת.
מפרויקט לפרויקט, לא עוצרת
לאחר הצלחת אלבום הבכורה, ריטה החליטה לקבל את ההצעה לגלם את התפקיד הראשי בעיבוד הישראלי למחזמר “גברתי הנאווה” – תפקיד שהכירה היטב מבית הספר למשחק; זאת על פני יציאה למסע הופעות, שנדחה, בינתיים. ריטה מספרת: “ההצלחה של האלבום הראשון הייתה מטורפת – ורצו שאופיע בפארקים ובמקומות גדולים. יבואו עד לפארק וישמעו עשרה שירים? הרגשתי שזה מוקדם מדי. לכן החלטתי שעד שלא יהיה לי עוד אלבום ומספיק חומרים, אני לא רוצה לצאת להופעות. ההצעה לעשות את גבירתי הנאווה הגיעה בדיוק בזמן – מחזמר מדהים, מקום מוכר, וגם הזדמנות לפגוש את הקהל.” המחזמר הציג מספר חודשים בהיכל התרבות בתל אביב בהצלחה מרובה, ושירי המחזמר אף הוקלטו באלבום. באותה שנה אף זכתה ריטה לראשונה – ולא בפעם האחרונה – בתואר “זמרת השנה” של מצעד הפזמונים.
בשנת 1987 הוציאה ריטה את האלבום “Breaking Those Walls” – אשר כלל גרסאות באנגלית לשירי אלבומה הראשון, חידוש לשיר “Roxanne” של להקת Police וכן את השיר “Mirror of Love“, פרי עטו של ירמי קפלן. לימים, יעקב גלעד כתב ללחן מילים בעברית והוא יצא מחדש באלבום “ימי התום” כ”נוצה ברוח“. האלבום הופץ בגרמניה, אוסטריה ושוויץ, נמכר בכ-40,000 עותקים והגיע למעמד של אלבום פלטינה. באותה שנה הופיעה בפסטיבל (לימים: הפסטיגל) עם השיר “רגע פרטי” שזכה במקום הראשון. את השיר כתב אהוב מנור על פי שיחה שהתקיימה בין השניים בה סיפרה לו אודות זיכרונות ילדותה ועל חלומה – לשיר.
האלבום השני – “ימי התום”
במרץ 1988 יצא לאור אלבומה השני של ריטה, אשר נשא את השם “ימי התום“. האלבום זוכה לשבחים עד היום: הוא נחשב לדברי המבקרים לאלבום מופת, ונאמר עליו שבשל הלהיטים הרבים שכלולים בו – הוא נשמע כמעט כאלבום אוסף. האלבום, בהפקתו המוזיקלית של רמי קלינשטיין, זכה גם הוא להישגים עצומים – האלבום הישראלי הראשון שהגיע למעמד של תקליט זהב ביום יציאתו. קלינשטיין הלחין את רוב שירי האלבום: “בוא” למילותיה של מירי פיגנבוים, “עטוף ברחמים” שכתב אהוד בנאי, “אני חיה לי מיום ליום” מאת חנוך לוין, שיר הנושא “ימי התום” שכתבה צרויה להב, “הנסיכה והרוח” פרי עטו של עלי מוהר ובלחן של יהודה פוליקר ועוד. בסך הכל נמכרו 120,000 עותקים מן האלבום, אשר הגיע גם הוא למעמד של פלטינה משולשת.
ריטה בהופעה
אחרי הצלחת האלבום “ימי התום”, יצאה ריטה לסיבוב ההופעות הראשון שלה. סיבוב ההופעות הזה הנו הביטוי המובהק ביותר לאופן בו ריטה התחילה בענק – בדיוק הפוך מיתר האמנים שמתחילים על במות קטנות. המופע היה מיצג מוזיקלי ובימתי מרהיב ועשה היסטוריה כסיבוב הבכורה המוצלח ביותר בכל הזמנים לאמן ישראלי, במקומות הגדולים ביותר בארץ. במהלך סיבוב ההופעות הקליטה את השיר “מחול מטורף” שהלחין קליינשטיין למילותיה של מירי פיגנבוים. השיר, אשר יצא רק על גבי תקליט שדרים ולא נכלל באף אחד מאלבומיה, למעט “תחנות בזמן“, אלבום סיכום-ביניים שיצא בהמשך – הפך ללהיט.
סיבוב ההופעות – שנקרא “ריטה בהופעה“, והיווה סיבוב ההופעות הראשון שלה – הופק מוזיקלית על ידי לואי להב, והועלה בהצלחה יותר מ-400 פעמים במשך שלוש וחצי שנים.
בשנת 1989 השתתפה ריטה בסרט “אלף נשותיו של נפתלי סימן טוב” בבימויה של מיכל בת אדם, זכתה בשנית בתואר “זמרת השנה” של מצעד הפזמונים וכן בפרס שחקנית השנה של פרסי האקדמיה הישראלית.
שיתופי פעולה עם היוצרים המוערכים ביותר – והצלחה גדולה גם בחו”ל
כל העולם במה
ב-1990 – פתח העשור השני לקריירה, כיכבה ריטה בתפקיד הראשי בהצגה “אילוף הסוררת” – קומדיה מאת ויליאם שייקספיר, בהפקת תיאטרון באר שבע. באותה שנה נבחרה גם לייצג את ישראל בתחרות האירוויזיון שהתקיימה ביוגוסלביה, עם השיר “שרה ברחובות“.
ריטה מספרת: “אמנם השיר לא דורג במקום גבוה, זאת בלשון המעטה, אבל לפחות יצא לי מזה שיר מדהים. אין הופעה שאני לא שרה את השיר הזה. כששואלים אותי מה השיר האהוב עליי – זה השיר”. השיר הפך לאחד משיריה המוכרים והאהובים ביותר.
ב-1990 גם הופיעה בפסטיבל עם השיר “כובע קסמים” של המשוררת לאה גולדברג, ומאוחר יותר בפסטיגל עם להקת אתניקס והגיטריסט באלדי אולייר, עם השיר “אגדת השמש והירח“.
ב-1991 שיתפה פעולה עם דודו פישר ושלמה בראבא במופע המוזיקלי “הערב מחזמר“, בהשתתפות הרכב זמרים, שחקנים ורקדנים. המופע כלל שירים מהמחזמר “קול נדרי” שהולחנו על ידי המלחין הבינלאומי ללו שיפרין, וכן מבחר שירים ממחזות מפורסמים, בהם “מצחיקונת“, “סיפור הפרברים” ועוד.
גג פח, רוקסן ואמא
בפברואר 1992 נולדה בתה הבכורה, משי. בשנה זו השתתפה בהצגה “חתולה על גג פח לוהט“, מחזה מאת טנסי ויליאמס, בתיאטרון הבימה. ריטה גילמה את דמותה של גיבורת ההצגה, מגי. באותה שנה, ריטה זוכה גם בתואר זמרת השנה של רשות השידור, בטקס “תפוח הזהב“.
בשנת 1993 גרסת הכיסוי לשיר “Roxanne” – אשר יצאה שנים ספורות קודם לכן באלבום “Breaking Those Walls” – יצאה מחדש כסינגל בצרפת ובבלגיה. הסינגל כבש את מצעדי הפזמונים ונמכר שם ב-140,000 עותקים.
אהבה גדולה
ב-1994 יצא אלבומה השלישי של ריטה, “אהבה גדולה“, בהפקתו המוזיקלית של לואי להב ובשיתוף יעקב גלעד כיועץ אמנותי. האלבום כלל להיטים רבים, בהם “ערב כחול עמוק” פרי עטו של מאיר אריאל ובלחן של שלמה יידוב, “בביתי הנעול” – טקסט שכתב שלום חנוך בגיל 13, וכן גרסת הכיסוי המצליחה לשיר “ילדים זה שמחה” – במקור בביצוע “הברירה הטבעית”. האלבום זכה להצלחה מסחרית גדולה, ומכר פלטינה משולשת וזהב. השיר “ציפור זרה” מתוכו לווה בקליפ רב השראה בבימויו של יריב גבר, אשר בזמנו החזיק בשיא כקליפ היקר ביותר שהופק בישראל. הקליפ אף זכה בתואר הווידאו קליפ הזר הטוב ביותר של שנת 1994 ב – MTV.
המופע שבא בעקבות האלבום ונשא את אותו השם, רץ בהצלחה חסרת תקדים ארבע שנים תמימות: כ-400 הופעות. המופע זכה בצדק לתואר “ספקטקל”, בזכות התאורה המרהיבה ולהקת הרקדנים, חילופי התלבושות ואף השימוש הראשון בישראל במיקרופון “מדונה”. ביצועים חיים מההופעות הוקלטו ויצאו לאור בהמשך באלבום “תחנות בזמן“, המופע צולם ויצא ב-DVD.
פוקהונטס הישראלית
בסוף 1994 יצא שיר מתוך הסרט “שירת הסירנה” בביצועה: “אל תפחד“, שהפך ללהיט בזכות עצמו. בפסטיגל באותה שנה הופיעה ריטה בגרסה חדשה לשיר של ג’וזי כץ – “תני לי להחליט“. בתכנית הטלוויזיה (ובדיסק שיצא בעקבותיה) “לילה גוב”, שרה ריטה עם גידי גוב את “חייך וחיי“. בהמשך, בשנת 1995, השתתפה ריטה בדיבוב ובשירה לסרט האנימציה “פוקהונטס” של דיסני. ריטה מספרת: “חשבתי שזאת תהיה מתנה יפה למשי שהייתה אז בת שלוש”.
סיכום ביניים
בעיצומו של סיבוב ההופעות “אהבה גדולה”, בשנת 1996, יצא לאור האלבום “תחנות בזמן“, אשר היווה סיכום ביניים לציון עשור לקריירה של ריטה. האלבום כלל שירים שלא נכנסו לאלבומים הקודמים, לצד שירים חדשים – בהם גם השיר “עד שתעזוב“, פרי עטה של ריטה, ובלחן של רמי קלינשטיין. נוסף על שירים אלה האלבום כלל גם ביצועים חיים מתוך המופע “אהבה גדולה” – בהם גרסת ההופעה האיקונית והמרגשת לשיר “אני חיה לי מיום ליום“, אשר בשונה מהגרסה הקצבית שיצאה לאור באלבום “ימי התום”, הוגשה כבלדה עוצמתית. האלבום זכה להצלחה גדולה בקרב הקהל והגיע למעמד של אלבום פלטינה מרובע. באותה שנה הקליטה ריטה את הדואט “שניים” עם שלמה ארצי.
ביום העצמאות, 1998 – שנת היובל למדינת ישראל – שרה ריטה את ההמנון הלאומי במופע הממלכתי “פעמוני היובל” בירושלים.
תפתח חלון
בשלהי 1999 יצא לאור האלבום “תפתח חלון” – אלבום האולפן הרביעי של ריטה. את האלבום הפיק מוזיקלית לואי להב, בייעוץ אמנותי של יעקב גלעד. זהו אלבום כפול, ביצירתו לקחו חלק יוצרים רבים, בהם: רמי קלינשטיין, צרויה להב, שלמה ארצי, לאה שבת, יאיר לפיד, רחל שפירא, אתי אנקרי, אסתר שמיר, איתן נחמיאס, עירית לינור, שלום חנוך ומאיר גולדברג. את המילים לשיר הנושא, “תפתח חלון”, כתבה ריטה. השיר זכה בטקס פרסי תמוז בקטגוריית “הביצוע הקולי הטוב ביותר”. “תפתח חלון” נחשב לאלבום שהופק בישראל בהשקעה הגדולה ביותר, והגיע למעמד של פלטינה מחומשת. נוסף על כך, הקליפ שליווה את השיר “תפתח חלון” זכה בפרס הקליפ הטוב ביותר.
המופע שליווה את האלבום רץ כשנה עד שירד בשיאו בעקבות לידת בתה השנייה נועם, וזכה בפרס מופע השנה.
במקביל לשחרור האלבום, הפיק ערוץ 2 סרט דוקומנטרי אודות חייה של ריטה בשם “חודאדאד“.
מילניום חדש – שיאים חדשים
לייב, תזמורת ואם פעם שנייה
בשנת 2000, בשיא ההצלחה של “תפתח חלון”, ריטה מקליטה אלבום נוסף באנגלית “Time For Peace“. האלבום הוקלט בהפקת קוראדו רוסטיצ’י מפיק מוזיקלי איטלקי שעבד עם וויטני יוסטון, אלטון ג’ון, צוקארו ורבים אחרים. בתחילת שנת 2001, נולדה נועם – בתה השנייה של ריטה – במקרה, באותו תאריך כמו בתה הראשונה.
בקיץ 2001, התאחדו ריטה ורמי קלינשטיין ויצאו לסיבוב הופעות: “המופע המשותף“, שתועד באלבום כפול שזכה להצלחה כבירה והגיע למעמד של פלטינה מרובעת.
באותה השנה, עלה המופע “קונצ’רטו לריטה ולתזמורת” – מופע משותף עם התזמורת הפילהרמונית בניצוחו של אשר פיש. במופע זה, ריטה הביאה לבמה לראשונה את מלוא היכולות הווקאליות שלה, שעוצבו במשך שנים של השכלה מוסיקלית קלאסית. המופע כלל יצירות קלאסיות של פוצ’יני, ביזה וגרשווין, לצד עיבודים פילהרמוניים ללהיטים מוכרים. אף באותה השנה, ריטה גם התארחה באלבומו של יוסי בנאי “לאט”, בדואט “ציור של אהבה“, שהולחן על פי פרלוד של שופן (פרלוד במי מינור).
חמצן – התנסויות אמנותיות ראשונות בעשור השלישי לקריירה
ב-2002 מועלה במסגרת פסטיבל הפסנתר המופע “ריטה והפסנתר“. לריטה, שמאז ראשית דרכה הופיעה רק באולמות והיכלי ענק, הייתה זו התנסות ראשונה קרובה יותר לקהל ובהרכב נגנים מינימליסטי.
במרץ 2003, יצא אלבומה השישי של ריטה, “חמצן“. את צאת האלבום הקדימו הסינגלים “לאלף נמר“, בהפקה אלקטרונית שהפתיעה רבים, והשיר “אתה בכל זאת (הלילה לא אשכב לישון)”, מאת מאיר אריאל – שזכה להצלחה מחודשת בגרסת הכיסוי של דודו טסה כשנה מאוחר יותר בה ריטה התארחה בקולות רקע. האלבום כלל שלושה-עשר שירים, לשניים מתוכם ריטה כתבה את המילים (“תשקר לי” ו”יום חדש“). את יתר השירים כתבו יוצרים מגוונים, כמו שלמה ארצי, יאיר לפיד, אביב גפן ועוד. האלבום מכר מעל ל-30 אלף עותקים.
בעקבות “חמצן” יצאה ריטה לסיבוב הופעות תחת השם “ריטה LIVE“. באותה שנה ריטה גם הקליטה עם עברי לידר את הגרסה החדשה ללהיט הבין-לאומי “סינדרלה רוקפלה” של אסתר עופרים, עבור פסקול הסרט “ללכת על המים” של איתן פוקס.
One – מופע של פעם בחיים
אמצע העשור הראשון של שנות האלפיים מסמל את כיבוש הבמות המדהימות בישראל.
ב-2004 הועלתה לראשונה בישראל הגרסה הישראלית של המחזמר “שיקאגו” בתיאטרון בית ליסין – אחד הלהיטים הגדולים ביותר של ברודווי.
ריטה גילמה את תפקידה של רוקסי הארט וזכתה לשבחים על משחקה. המחזמר זכה להצלחה גדולה וביקוש רב.
ביולי 2006 השיקה ריטה את המופע “One” בבימויו של חנוך רוזן. את ההפקה המוזיקלית הובילו רמי קלינשטיין ומפיקים נוספים כגון אייל קצב, הנרי, פילוני, אסטרל פרוג’קשן ועוד תרמו לגיוון המוזיקלי.
המופע היה התגשמות חזון: מופע של פעם בחיים בקנה מידה בין-לאומי. ההפקה, בהשקעה של מעל ל-20 מיליון שקלים, היוותה פריצת דרך בישראל בהציגה שילוב נדיר בין אמצעים חווייתיים, חזותיים ומוזיקליים, במערכות תפאורה מתקדמות וצוות של כשישים רקדנים ואקרובטים. המופע עלה בגני התערוכה כשלושים פעמים, יום אחרי יום. במהלך אותו חודש צפו ב-One כ-80,000 אנשים, חרף מלחמת לבנון השנייה שפרצה ביום העלאת המופע, ולמרות הפסקת הפעילות של כל התיאטראות וכל ההופעות ברחבי הארץ. המופע נחשב להפקה המרהיבה ביותר שעלתה על בימות ישראל. DVD ודיסק המופע יצאו עם רדתו מהבמות.
רמזים לתקופה חדשה ומרעננת
עם תום סדרת המופעים של One, החלו ההקלטות של אלבום האולפן השביעי שלה, “רמזים“, ביחד עם היוצר והמפיק עברי לידר ובניהולו האומנותי של גדי גידור. האלבום, שהוקלט באולפן הפרטי של לידר, קיבל צביון אינטימי ואישי, כאשר ריטה עצמה הייתה אחראית על כתיבת חלק מהטקסטים, כשהבולט מבינהם הנו “מחכה“. מלבד לידר תרמו גם קליינשטיין, עילי בוטנר, עידן רייכל ויוצרים נוספים לאלבום.
רמזים יצא לאור בינואר 2008 ותפס מיד את תשומת לב הקהל הודות לצליל שטרם נשמע מריטה קודם לכן. מבקרי מוזיקה הגדירו אותו כאבן דרך משמעותית בקריירה שלה, ותוך חודשיים הוא הגיע למעמד של זהב כפול – הישג אדיר בהתחשב בתמורות ובשינויים בתעשיית המוזיקה והאלבומים בפרט באותה תקופה. במקביל, יצאה ריטה לסיבוב הופעות הנושא את השם “רמזים” שזכה לביקוש רב ולביקורות אוהדות, בהן צוין כי סיבוב ההופעות הוא מיצג מפתיע ומרגש, במיוחד ביחס לכל מה שעשתה ריטה עד אותה העת: מופע בגובה העיניים, קרוב לקהל ואישי מתמיד.
ביום העצמאות 2008, לרגל חגיגות ה-60 למדינה, זכתה ריטה בתואר זמרת כל הזמנים של ישראל, בסקר הצבעות שנעשה על ידי שידורי קשת.
בסוף אותה שנה נבחרה ריטה לזמרת השנה בארבעה מצעדי תחנות רדיו שונים. כמו כן, פורסם כי “רמזים” הוא האלבום הנמכר ביותר בישראל בשנת 2008 ושהיא האמן המושמע ביותר ברדיו בישראל בשנת תשס”ח.
השמחות שלי
ב-2010 גם הושלמה העבודה על אלבומה הפרסי “השמחות שלי“. באלבום זה חזרה ריטה אל שירי השמחות עליהם גדלה, ביצעה אותם בשפת אמה ואף אירחה בני משפחה בהקלטות. עם יציאת השיר “שאנה” לתחנות הרדיו, השתתפה ריטה בספיישל בתכנית “כוכב נולד“, בו ביצעה את השיר בפעם הראשונה בהופעה חיה. כמו כן משתתפי התכנית ביצעו את שיריה של ריטה תחת הדרכתה. לרדיו יצאו גם השירים “שאה דומאד” ו”גולה סנגאם“. האלבום עורר עניין בין-לאומי רב, בייחוד באיראן – הן במדינה עצמה והן בקרב איראנים החיים במדינות אחרות, וזכה בארץ למעמד של אלבום זהב תוך זמן קצר זאת למרות היותו בשפה הפרסית במלואו.
שגרירה של רצון טוב
במרץ 2013, צוין אחד ההישגים המשמעותיים ביותר בקריירה של ריטה: המופע “Tunes for Peace” באורך מלא בבניין האו”ם בניו יורק, באולם המליאה, בראשותו של מזכ”ל האו”ם באן קי-מון וקהל של מעל 120 נציגויות – בהם גם נציגים ממדינות עוינות לישראל. המופע היווה מחוות שלום של רצון טוב מטעם המשלחת הישראלית בראשות שגריר ישראל לאו”ם דאז, רון פרושאור. באותה הופעה ריטה שרה בשלוש שפות, שזורות זו בזו – פרסית, עברית ואנגלית.
ריטה הייתה האמן הראשון אי פעם שהתארח בהופעה מלאה באו”ם.
באותו החודש, הופיעה ריטה בארוחת הערב הממלכתית במשכן הנשיא דאז, שמעון פרס, בעת ביקורו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה בישראל, עם השיר “ירושלים של זהב“. בסוף אותה שנה גם הוזמנה לבית הלורדים הבריטי, שם הרצתה במסגרת האירוע “נשים במוזיקה” העוסק בהעצמה נשית.
בעקבות אירועים בין-לאומיים אלה, בהם ריטה יצגה את ישראל וקידמה קירוב לבבות בין העמים באמצעות המוזיקה, היא הוכתרה על ידי העיתונות העולמית כשגרירת תרבות של רצון טוב של ישראל.
ריטה יהאן-פורוז
2013 הייתה שנה פורייה במיוחד עבור ריטה: היא כיהנה כשופטת בעונה הראשונה של תכנית הריאליטי “הכוכב הבא” וכן הוציאה את הסינגל “מים צלולים”, פרי עטה, ללחן של עינן פרל.
כמו כן, באותה שנה עולה לאקרנים הסרט הדוקומנטרי “ריטה יהאן-פורוז“. הסרט בבימויו של איל גולדברג, שעלה בבכורה במסגרת פסטיבל דוקאביב, הוקרן בסינמטקים ברחבי הארץ. הסרט עוסק בתהליך ההקלטה של האלבום “השמחות שלי” במהלכו נחשף לראשונה הקשר המיוחד של ריטה ומשפחתה, השזור בגעגוע למולדת החסומה ולמשפחה המורחבת המפוזרת בעולם. מסע זה אל שורשיה הביא אותה בהמשכו להופעה הבלתי נשכחת באו”ם ולמעמדה כשגרירה בין-לאומית של ישראל.
מרצה מלאת השראה
אחרי מבצע “צוק איתן”, הורגש גל אנטישמיות עכור ברחבי העולם. ארגון הלל, המאגד סטודנטים יהודים בקמפוסים ברחבי ארצות הברית, סקר ומצא שריטה היא הדמות המשפיעה ביותר בתחום התרבות בקרב הסטודנטים. לפיכך ריטה, שהוגדרה על ידם כ”אמנית מלאת השראה“, נוסעת כיום בקמפוסים ברחבי העולם ומרצה אודות סיפור חייה ועל “ההבנה, בעקבות ניסיוני האישי, איך אמנות ומוזיקה יכולות לחבר ולגשר בין אנשים ועמים, ללא גבולות”, לדבריה. ב-2014, במלאת עשרים שנה למופע המיתולוגי “אהבה גדולה”, יצא לדרך סיבוב ההופעות “20 שנה לאהבה גדולה” הכולל את להיטיה הגדולים מכל הזמנים. המופע רץ שלוש שנים ברחבי הארץ וגם מופע זה, כמו אז, זכה להצלחה מרובה.
ריטה – הגדולה מכולן
בקיץ 2015, חזרה ריטה לעשרים הצגות בלבד של הצגות במחזמר “גבירתי הנאווה” בתיאטרון הבימה – באותו תפקיד ראשי מיתולוגי, וזכתה לשבחים מפליגים על משחקה אשר התעלו אפילו על הביקורות דאז. באותה שנה הוציאה לראשונה אוסף כפול “ריטה האוסף” בן 34 שירים, הכולל להיטים שליוו אותה בשלושת העשורים האחרונים. בסוף 2016, סטטוס ויראלי בפייסבוק הוליד שיתוף פעולה מפתיע: יהואש שוורץ, ניצול השואה בן ה-90, כתב את השיר “אל תראי” לאשתו המנוחה והביע בפני נכדתו את החלום הכמוס שמי שתשיר אותו תהיה “ריטה – הגדולה מכולן”. ריטה התרגשה מהמילים הרגישות, והשיר הוקלט בלחנו של דודי בר דוד. ב-2017 שרה את השיר “ירושלים של זהב” בחגיגות ה-69 למדינת ישראל, וזכתה בתואר זמרת כל הזמנים של מאקו ו – 103 FM.
בשנה זו, במסגרת כנס TEDx הבינלאומי שנערך בהיכל התרבות בתל אביב, נשאה ריטה הרצאה מרגשת על סיפור חייה – ואף אירחה את אמה בשיר ערש בפרסית. ההרצאה, שכותרתה – “הכוח שבחולשה”, שיתפה את הקהל הרחב בתובנותיה של ריטה על החיים:
“פעם חשבתי שקוללתי בכל הקללות האפשריות: יהודייה, פרסייה, ישראלית, אישה, ילדות לא קלה. היום אני מבינה שכל זה היה כדי שאוכל להפוך את כל החסרונות האלה למקור הכוח שלי. שכל הקללות שלי יכולות להיות הברכות שלי. בשבילי ההרצאה הזאת היא אחד הדברים החשובים שעשיתי, כי אני יכולה לשמש דוגמה לאנשים אחרים, שיראו את המשברים שכולנו עוברים ואת הקשיים כמקור להתעצמות וכוח. החולשות נושאות בחובן חוזקות גדולות והקללות נושאות בחובן ברכות גדולות, והכל תלוי בנו.”
ביוני 2017 יצא השיר “חבר של פעם“: סינגל ראשון מתוך אלבומה ה- 12 של ריטה, “ניסים שקופים“. השיר (מילים: נועם חורב; לחן: לורן פלד; הפקה מוזיקלית: גלעד שמואלי) לווה בקליפ ייחודי, אשר צולם בישראל ובארה”ב; בבימויו של תום אבני, וזכה לביקורות משבחות, להשמעות רבות בתחנות הרדיו והפך לשיר המואזן ביותר, במשך שבועות ארוכים.
בתחילת אוגוסט 2017 האלבום “ניסים שקופים” הושק באירוע חגיגי במוזיאון תל אביב לאמנות – במסגרתו הושק גם סינגל נוסף מתוכו – “מזמן”
(לחן והפקה מוזיקלית: ניצן קייקוב; מילים: צרויה להב). גם אותו ליווה קליפ מרהיב ואמנותי, בבימויו של סאשה פרילוצקי – בו נעשה שימוש בטכניקות צילום יצירתיות ובצבעוניות מלאת-רגש. גם “מזמן” זוכה להצלחה רבה והשמעות רבות, הן מצד אמצעי התקשורת והן מצד הקהל האוהד.
את שיר הנושא של האלבום – “ניסים שקופים” – ריטה כתבה בעצמה (לחן: לורן פלד; הפקה מוזיקלית: גלעד שמואלי) והוא אחד מתוך ארבעה טקסטים פרי עטה באלבום זה. בנוסף נכללו באלבום טקסטים של רחל שפירא, צרויה להב, נועם חורב ותומר ממיה.
“קחי לך” הינו אחד השירים הבולטים באלבום, אשר את מילותיו כתבו ריטה ומשי, ביתה הבכורה, ביחד. מקור השיר, הינו במכתב שכתבה ריטה למשי, לפני שזו יצאה לטיול בחו”ל, לאחר שירותה הצבאי. על הטקסט המקורי (שנקרא בתחילה “צידה לדרך”), הוסיפה משי בית משלה, בו היא עונה לאימה ובכך, יוצרות השתיים דיאלוג מושר, מרגש וכובש. זהו שיתוף הפעולה הראשון, של ריטה ומשי.
האלבום הינו תוצר של עבודה בת 9 שנים (מאז צאת האלבום “רמזים”) והוא מסכם תהליך איסוף חומרים, הקלטה, עיבוד וביצוע, שנמשך לפני ואחרי הפרויקט הפרסי, “השמחות שלי”. באירוע השקת האלבום, ריטה סיפרה: “יותר ויותר התבהר לי שאני מחויבת לעצמי ולקהל שלי יתר דיוק, הרבה יותר דיוק ואותנטיות למקום שאני נמצאת בו בתקופה הזו עם עצמי, עם החוויות שלי, המשברים שלי, השמחות, הפגיעות, השיעורים שלי בחיים והצמיחה. היום אני מבינה שהאלבום הזה ספציפית לא יכול היה לצאת רגע אחד לפני, כי היה לו תפקיד. אני חולמת ומתפללת שהשירים באלבום הזה יהוו עבור קהל-המאזינים סוג של תוסף או זריקת עידוד להתמודדות עם הקרוסלה של החיים.”
ב- 2018 ריטה הצטלמה לראשונה בחייה לסדרת טלוויזיה. מַלְכּוֹת היא סדרת טלוויזיה מסוגת דרמת פשע של חברת התקשורת HOT, והיא נכתבה על ידי דרור נובלמן וגל זייד. בסדרה, ריטה מגלמת את דמותה של דורי מלכה – אמם של ליזי ואייל, אלמנתו של יעקב מלכה (ראש משפחת פשע), סבתא של נינה ועידו. נפש סוערת, מלודרמטית, בורדרלינית ומקסימה. "מלכות" נבחרה כסדרה הנצפית ביותר של HOT לשנת 2018 ותמשיך לעונה שנייה.
"אחד הדברים הכיפיים שתוכלו למצוא כרגע בטלוויזיה המקומית…ליהוק, שהוא לא פחות ממושלם…אם אתם רוצים להנות ממלכות עד הסוף, מומלץ להניח בצד את המוסר ולהתמסר לפנטזיה הכיפית שלה" (מאקו)
ב- 2019, יצאה ריטה למיני סיבוב הופעות, שציין 30 שנה למופע והאלבום "ימי התום". "ימי התום", אלבומה השני של ריטה, נחשב עד היום לאחד מאלבומי המופת במוזיקה הישראלית, אלבום מלא בלהיטים וקלאסיקות בלתי נשכחות, ביניהם: "אני חיה לי מיום ליום", "עטוף ברחמים", "בוא", "נוצה ברוח", "חברה", "הנסיכה והרוח", "ימי התום" ועוד… יש רבים המתייחסים עד היום לאלבום הזה, כאוסף הלהיטים האולטימטיבי של ריטה.
"ימי התום הוא אלבום פופ מושלם. יש בהיסטוריה המוסיקלית המקומית מעט מאוד אלבומים כאלה, שאין בהם אפילו רגע אחד מיותר, מבוזבז או סתם בינוני. ריטה, יש רק אחת כזאת. מספק, מרגש, ואף למעלה מזה״ (גל אוחובסקי, מאקו).
״ריטה, כמו יין, משתבחת עם השנים. במבחן 1989/2019 ידה על העליונה" (הבלוג של יובל אראל).
עם תחילת שנת 2020 , ריטה קיימה שתי הופעות גדולות בתל אביב וחיפה במסגרת חגיגות יום האהבה. המופע שנקרא "ערב כחול עמוק" כלל את להיטיה הגדולים בעיבודים חדשים ובמה בעיצוב מרהיב. סיבוב ההופעות שתוכנן ברחבי הארץ נקטע עם תחילת משבר הקורונה.
בשנת 2020 ריטה הספיקה לצלם את העונה השנייה של "מלכות", להשתתף במיזם "צו השעה" עם ביצוע מחודש לשיר "אל נבקש" (יש דברים נסתרים) ולהשתתף במופע הוירטואלי של חגיגות 40 שנה לפסטיגל, בו חידשה ביחד עם סטטיק ובן אל את הלהיט "אגדת השמש והירח" שבוצע במקור בפסטיגל 1990 עם להקת אתניקס.
צ'אדור נוטף מי גשם
בפברואר 2021 הוציאה ריטה את ספרה "צ'אדור נוטף מי גשם", ספר הפרוזה הראשון שלה (לאחר ספר הילדים שכתבה, "הלב של שירז"). הספר זכה להצלחה גדולה ולביקורות נלהבות, הן מצד מבקרי הספרות, והן מצד הקהל. הסיפורים היפהפיים של ריטה הם סיפורי משפחה נודדים. בין טהראן של עידן שחלף, על שכונותיה ופרבריה, לישראל של שנות השבעים, ארץ העולים והמהגרים. שמועות חמקמקות, התלחשויות בסתר וחלומות שהמציאו את עצמם מוצאים את מקומם בסיפורים. בכולם תוססים חיים של אהבה וקושי, פגיעות אנושות, חסד וצחוק.
ריטה רמי | המופע המשותף
ביוני 2021 , בדיוק 20 שנה לאחר סיבוב ההופעות המשותף האחרון שלהם, חזרו ריטה רמי לשתף פעולה במופע משותף מרגש ועוצמתי, שעלה באמפי-פארקים וההיכלים הגדולים בישראל. בסיבוב ההופעות צפו למעלה מ- 100,000 איש שבאו להתרגש מהמסע המוזיקלי העוצמתי של השניים. השירים הגדולים והבלתי נשכחים, בהפקה מוזיקלית ובימתית מהגדולות שנראו בארץ, היו ההוכחה שבסוף המוזיקה מנצחת את הכל. סיבוב הופעות בלתי נשכח שייזכר לעוד שנים רבות.
מלכות עונה 2
בדצמבר 2021 עלתה לאוויר העונה השנייה של "מלכות" (HOT), בה ריטה מככבת בתפקיד הראשי כדורי מלכה, וממשיכה לכבוש את הצופים בדמותה הלא קונבציונלית כראש משפחת פשע, שפועלת בדרכה הייחודית להשגת מטרותיה העסקיות והאישיות. מי שאהב את התוצר בעונתה הקודמת ואת בנות משפחת מלכה, ייהנה ויתענג מהן גם בעונה השנייה.
2022
חגיגות ה 60 – את יום הולדתה של ריטה חגגו כלי התקשורת במשדרים מיוחדים ומרגשים שהפיקו לכבודה. ברדיו 99FM בשיתוף וואלה! נערך מצעד השירים הגדולים שלה ולמקום הראשון הגיע "אני חיה לי מיום ליום". בגלגלצ נערך ספיישל סיפורים מאחורי השירים בהגשת דלית רצשטר.
טקס המשואות יום העצמאות ה 74 למדינת ישראל – ריטה מתבשרת ע"י שר התרבות והספורט חילי טרופר, כי נבחרה להדליק משואה בטקס המשואות השנתי בערב יום העצמאות.
חילי טרופר: "ריטה היא דוגמה ומופת בכך שהיא משלבת בין שורשים עמוקים לכנפיים פרושות. מי שעלתה כילדה מטהראן, פילסה את דרכה בעבודה קשה ובהתמדה עד שהפכה לאחת הזמרות המצליחות בישראל אי פעם.באמצעות הכישרונות הנדירים שבהם התברכה בשירה, במשחק ובכתיבה, ריטה מחברת בין השורשים הפרסיים לסיפור הישראלי המורכב והיפה. לצד כל אלה, היא גם מקפידה להתנדב ולפתוח את ליבה הרחב בשורה ארוכה של מעשי חסד ונתינה.לתפארת מדינת ישראל!"
Duende
ביולי 2024 יצא האלבום החדש DUENDE – אלבום משותף לריטה ואייל ליאון קצב (ELK) המפיק המוזיקלי המוערך. על האלבום עבדו השניים תקופה ארוכה ויחד יצרו יצירה משותפת ומרעננת. המפגשים באולפן נמשכו למעלה משנה אליהם הצטרף בועז וולף להפקה המוזיקלית. מילת המפתח באלבום וביצירה הייתה "חופש", חופש מוחלט מחוקים, ממקצבים, משפה ומסגנון – פשוט בלי גבולות.כל שיר הוא עולם בפני עצמו, שלוקחת את המאזין למסע ציורי, מסתורי, תשוקתי ומשוחרר מכל דבר.
באלבום 12 שירים ב- 7 שפות (אנגלית, צרפתית, ספרדית, איטלקית, פרסית, ערבית ואפילו קצת הודית) שמציגים צדדים שלא נראו ביצירה של ריטה ואייל עד היום. מהאלבום יצאו 3 סינגלים שלוו בקליפים מרהיבים לשירים: Boom Boom Boom, Bailador, So Happy.